0493 - 529590 | WhatsApp: 0493 - 529590

Openingstijden

Het hele jaar geopend
Wo - Zo: 10:00-17:00 uur
Ma - Di: gesloten


In de vakanties regio zuid zijn wij 7 dagen per week geopend.
Voor groepen vanaf 25 personen zijn wij in de avonduren ook geopend!

Schat van de Peel

Unieke demonstratie turfsteken in de Deurnese Peel. Beleef de wereld van de noeste peelarbeiders uit de 19de eeuw. Bezoek het turfveldje, vlakbij de plek waar de vader van streekromanschrijver Toon Kortooms de ‘Deurnesche Turfstrooiselfabriek’ leidde. Ervaar hoe de turfstekers meer dan honderd jaar geleden te werk gingen.

Programma:
Ontvangst in het Peelreus proeflokaal voor een historische filmvertoning van turfstekers. Beelden van vroeger laten de geschiedenis herleven. In de film ziet u turfstekers aan het werk in het Veengebied De Bult.

Een enthousiaste gids, annex ‘turfsteker’, neemt u vervolgens mee naar het peelveldje in het bos waar uw eigen schoeisel wordt verwisseld voor echte klompen. Hier kunt u zien hoe traditioneel turf werd gestoken. Met behulp van originele werktuigen, zoals bonkschop, stikker en oplegger, demonstreert hij het ambacht van de peelwerkers uit vroeger tijden. De oude turfpers die u eerder in de film zag, is hier ook in werkelijkheid te bekijken. We nemen een kijkje in het zeer eenvoudige woonverblijf van de vroegere turfstekers, de Plaggenhut, gelegen aan het turfveldje.

Na afloop van de demonstratie wandelen we via het oude berkenbomenpad naar de fundamenten van de Deurnesche turfstrooiselfabriek. Daar wordt kort verteld over de kanalen en zijn unieke historie. We sluiten af met een leuke anekdote uit vroegere tijden!

Schat van de Peel € 10,00 pp
(kinderen tot 5 jaar gratis, kinderen van 5 t/m 12 jaar € 7,00 pp)

Gemiddelde bezoekduur 1 uur en 15 minuten
Vanaf 10 personen.
Huisdieren zijn niet toegestaan.

 

Contact

Toon Kortooms Park
Griendtsveenseweg 80
5753 SB Deurne

0493-529590
info@toonkortoomspark.nl

Naar boven